November 13, 2015

Hjärntillskott Executive Day 2015

Torsdag 5 november bjöd Generic Mobile några av sina kunder och partners på en inspirerande seminariedag på Stockholmsmässan. Föreläsare var Apple-grundaren Steve Wozniak, den norske hotellkungen Petter Stordalen, Sveriges förre finansminister Anders Borg, den brittiske ledarskapsexperten Simon Sinek och Lena Apler, grundare och styrelseordförande för Collector som tidigare i år utsetts till Årets kvinnliga entreprenör av Veckans Affärer. Generic Mobiles gäster kom från SOS Alarm, Aurora Innovation och Telenor.

Det blev en inspirerande dag med nya intryck, kunskaper och insikter förmedlade av några av världens främsta talare inom ledarskap, ekonomi och affärer. ”Hjärntillskott” är namnet på fyra seminarier per år som arrangeras av Bestseller PR. Till årets Executive Day bestämde sig Generic Mobile för att inte bara själva delta utan även bjuda in kunder och partners. Förutom föreläsningarna bjöds gästerna på lunch i VIP-matsalen, en signerad bok av Simon Sinek, en av världens mest efterfrågade föreläsare, och avslutande mingel och bubbel.

HISTORIEN OM APPLE
Steve Wozniak berättade i intervjuform om hur han tillsammans med Steve Jobs startade Apple 1976 och byggde det till världens näst största företag sett till vinst. Kärnan i uppfinnaren ”The Woz” berättelse är hur man drar nytta av innovationer och den senaste tekniken för att bli en framgångsrik företagsledare.

BÖRJA MED ATT FRÅGA VARFÖR
Simon Sinek, brittisk forskare inom mänskligt beteende och författare till succéboken ”Start With Why”, berättade om sin modell för inspirerande ledarskap och varför vissa team lyckas men inte andra. Han målade upp en värld där nästan alla vaknar upp inspirerade av att gå till jobbet, känner sig betrodda och värdefulla under dagen och sedan återvänder hem och känner sig tillfreds med arbetsdagen.
Tanken är inte omöjlig, menar Simon Sinek, och pekade på företag och organisationer där framgångsrika ledare skapar en miljö där människor naturligt jobbar ihop och skapar fantastiska saker tillsammans. Presentationen var konkret med många exempel, bl.a. från militära miljöer. Sinek berättade bl.a. om hur olika hormoner styr våra beteenden och reaktioner på jobbet och att den verkligt goda ledaren stöttar och skyddar gruppen och skapar en miljö där folk jobbar ihop och inte emot varandra.

FRÅN JORDGUBBSFÖRSÄLJARE TILL HOTELLKUNG
Petter Stordalen, den norske investeraren och hotellmagnaten, berättade på ett levande sätt om sin resa; hur han byggt upp Nordic Choice Hotels från att vara ett konkurshotat hotell till en koncern bestående av 170 hotell och 5 kedjor med fler än 12 000 medarbetare. Föredraget rubricerades ”Från jordgubbsförsäljare till hotellkung” och tog sin start i hemorten Porsgrunn där Petter Stordalen som 12-åring sålde jordgubbar åt sin far på torget. ”Jordgubbsfilosofin” är fortfarande grunden i Stordalens affärsfilosofi och handlar om att fokusera på att ”sälja de jordgubbar man har” – oavsett hur de ser ut eller hur konkurrensen ser ut.

ENTREPRENÖRER I DEN GLOBALA EKONOMIN
Anders Borg, Sveriges finansminister i Alliansregeringen 2006-2014 och utsedd till EU:s främste finansminister 2011 av Financial Times, delade med sig av sina erfarenheter av det internationella finansiella systemet och de risker och möjligheter som finns för entreprenörer i den globala ekonomin.
Lena Apler, grundare och styrelseordförande i Collector berättade om hur företaget startade 1999 för att de såg en lucka i marknaden. De traditionella bankernas tjänster inom finansiering matchade inte de behov som växande företag hade av bl.a. krediter med kort ledtid. Här tog Collector snabbt en ledande position och är idag börsnoterat med 330 anställda. Lena Apler utsågs av Veckans Affärer till Sveriges främsta kvinnliga entreprenör 2015.

JOHAN ÅGREN, VD GENERIC MOBILE:
– Det roligaste för mig som chef för Generic Mobile var att våra kunder uppskattade dagen, att de tog sig tid att vara med och värdesatte föreläsningarna så mycket. Jag vet själv hur svårt det är att ta sig tid för sådana här arrangemang, säger Johan Ågren, vd för Generic Mobile.

Vad tyckte du själv var bäst eller mest intressant?

– Jag tycker att Anders Borg, Petter Stordalen och Simon Sinek var allra bäst. De var i världsklass! Anders Borgs beskrivningar t.ex. av hur han och hans nuvarande uppdragsgivare Kinnevik jobbar med tillväxtbolag inom e-handel, inte bara i västvärlden utan även i utvecklingsländer i Afrika, var väldigt intressant.

– Petter Stordalen var närmast teatralisk i sin berättelse, med stora gester, mimik och skrikande. Men det var engagerande och levande. Simon Sinek var mycket skicklig och kunnig. Hans konkreta exempel på hur människor fungerar i olika situationer och hur en bra ledare bör agera för att företaget eller gruppen ska nå framgång var mycket bra.

CARINA HILLMAN, SOS ALARM:
– Jag tycker att bredden på de medverkande, de olika bakgrunderna och erfarenheterna inom näringsliv, politik och ekonomi var det bästa med dagen. Det var oerhört intressant att få lyssna till dem allihop, säger Carina Hillman, chef systemförvaltning på SOS Alarm och en av Generic Mobiles inbjudna gäster.

– En särskild kvalitet som man inte får glömma är möjligheten att träffas lite längre och prata om gemensamma projekt och utveckling, fortsätter Carina Hillman.
– Vi har många nya tjänster på gång som vi behöver utveckla tillsammans med Generic Mobile. Att få träffas under en dag och få en chans att diskutera lösningar som vi på SOS Alarm har behov av och som Generic Mobile hjälper oss att utveckla, är ett viktigt värde med en sådan här dag. Jag går gärna på något liknande i framtiden.

Hjarntillskott

Fr vänster: Mikael Sjögren, Utvecklingschef, SOS Alarm AB
Carina Hillman, Chef för Systemförvaltning, SOS Alarm AB
Johan Ågren, VD, Generic Mobile

DELA MED DIG AV OSS!